Üye Giriş Formu



Arama

Uzunköprü Tarihi

No Image
Fumigasyon Hizmetleri Yazdır E-posta
İçerik Sayfaları
Fumigasyon Hizmetleri
Dikkat Edilecek Hususlar
Tüm Sayfalar

FÜMİGASYONUN TARİFİ

Fümigasyon gerek çuvallanmış gerekse dökme yığın halinde depolanmış tarım ürünlerinden başlayarak, fidanlara, binalara, taşıtlara, hayvansal ürünlere, deri ve deriden mamül eşyalar ile hatta mobilya ve kitaplara varıncaya kadar çok değişik metaryale musallat olan zararlıların kapalı mahalde katı,sıvı veya gaz halindeki fümigantların tatbiki ile öldürülmesi işlemine verilen addır.

Çeşitli alet ve ekipmanların da yardımı ile uygulanan bu fümigantlar zararlıların tüm evrelerin; yumurta, larva, krizalit ve olgun böcek dahil olmak üzere öldürmekte ve böylece istenilen materyalin korunması mümkün olmaktadır.

 


 

FÜMİGASYONDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1-Fümigasyon yeri iyi seçilmelidir.

2-Fümigasyon sahasında ve bitişiğinde insan ve hayvanlar bulunmamalıdır.

3-Fümigasyon işlemi en az 2 operatör tarafından yapılmalıdır.

4-Fümigasyonda gerekli olan araç ve gereçler eksiksiz bir şekilde temin edilmelidir.

5-Fümigasyonda kullanılacak fümigantların özellikleri ile fümige edilecek materyalin yapısı ve nitelikleri iyi bilinmelidir.

6-Fümige edilecek ürün ve kullanılacak fümiganta en uygun olan fümigasyon tekniği seçilmelidir.

7-Fümigasyon metodunun tespitinde,zararlı etmenin türü materyalin ve çevrenin ısısı gazlanma süresi gibi faktörlerde göz önünde bulundurul malıdır.

8-Fümigasyonda kullanılan fümigantlar zehirli olduklarından gerekli süzgeci veya hava tüpü kontrol edilmelidir. Gaz kaçağının tespitini sağlayan detektör aleti de çalışır durumda olmalıdır.

9-Herhangi bir zehirlenme ve yangın olayında ne gibi tedbirlerin alına cağı önceden bilinmelidir. Bu amaçla hastane ve itfaiye telefon numaralarının bilinmesinde yarar vardır.

10-Fümigasyon sırasında sigara içilmemeli ve herhangi bir şey yenilmemelidir.

11-Fümigasyon yapılacak zemin beton (tercihen şaplı beton)olmalı ve tabanın üzerine ürün konulacak şekilde ızgaralar yerleştirilmelidir. Eğer zemin toprak veya tahta ise gazın sızmaması için taban kısmına kraft kağıdı,branda bezi veya naylon konulmalıdır.

12-Vantilatör,aspiratör ve ısıtıcılar gibi fümigasyon esnasında kullanılacak aletler çalıştırılıp kontrol edilmelidir.

13-Çeşitli yapıdaki ürünler (unlu,yağlı maddeler,teksir maddeleri) birara da fümige edilmelidir.

14-Fümigasyon sahasından fümigantın zarar verebileceği veya istenme yen koku bırakabileceği materyaller uzaklaştırılmalıdır.

15-Fümigantları tekrar kullanmak gerekiyorsa hem kalıntı, hem de özellikle tohumlardaki çimlenme kabiliyetine olabilecek olumsuz etkideki gibi istenmeyen birtakım nitelik ve yapıların ortaya çıkacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

16-Canlı bitkilerin fümigasyonunda bilinmesi gereken hassasiyetler incelenip uygulanmalıdır.

17-Fümigasyondan sonra fümigasyon sahasının kolaylıkla görülen yeri ne tehlikeyi belirten uyarı levhaları konulmalı ve gerektiğinde gazlama süresi boyunca bir bekçi görevlendirilmelidir.

18-Fümigasyon uygulaması bitirildikten sonra fümigantların zehirli kalıntılarının giderilmesi için el ve yüz bol sabunlu sı ile yıkanmalıdır.

19-Fümigasyon tatbikatından sonra, fümigasyon tarihi,yeri,ürünün cins ve miktarı,ambalaj durumu,kapatılan çadır veya fümigasyon hücresi (konteynır, gemi, gazlama odası) adedi, hacmi, ısı derecesi, hangi zararlı etmene karşı uygulandığı, dozu (tona veya m3 e verilen fümigant miktarı) verilen toplam fümigant miktarı,kapanış ve açılış tarih ve saatleri gazlanma süresi, fümigasyon operatörlerinin adı ve soyadı ile gazlanma süresi, fümigasyon sahasının tehlikeli olduğunu ve bu tehlikelere karşı gerekli tedbirleri aldıracağına dair açıklaması bulunan bir tutanak (veya aynı bilgiler bir deftere kaydedilir) fümigasyonu yaptıran kişiye imzalattırılmalıdır.

 

Share/Save/Bookmark
Cuma, 18 Şubat 2011 03:05 tarihinde güncellendi
 
No Image
No Image No Image No Image

No Image
© 2024 aydintarim.net
No Image